Suomen naisten uppopallomaajoukkue
Maajoukkue
Uppopallo
Joukkue
Yhteistyökumppanuus
Yhteystiedot
PM-kisat Norja 2010
MM-kisat Bari 2007
PM-kisat Norja 2010

PM-pronssia helmikuussa 2010


PM-kisamuistelmia

Ensimmäinen kisapäivä 27.2.2010:

Ensimmäisenä vastassa Norja. Joukkue, jolle Suomi on kautta aikojen hävinnyt uppopallossa.

Ottelun käynnistyttyä hyvin nopeasti kävi ilmi, että jokainen pelaaja haluaa voittoa ja antoi kaikkensa voiton eteen. Peli on erittäin nopeaa ja se aaltoili tasaisesti puolelta toiselle. Kummankin joukkueen karvauspeli on erittäin voimakasta. Peli etenee ja summeri soi maalin merkiksi. Tunnekuoho valtaa joukkueen sekä valmentajan mielen, sillä ensimmäisen maalin tekee hyvin rakennetun tilanteen jälkeen Suomen Sini Korppi-Tommola.

Syntyneen maalin jälkeen pelaajat ilmeisesti vielä leijuivat pilvissä, sillä seuraavassa hyökkäyksessä Norja tasoittaa pelin Karine Hauglandin tekemän maalin ansiosta. Karine pystyy yllättämään Suomen maalivahdin vielä toistamiseen ensimmäisessä erässä ladaten taululle lukemat 2 – 1. Tauon aikana joukkueemme kuitenkin päättää, ettei peli ole vielä pelattu ja jokainen pelaaja lupaa antaa kaikkensa, jotta ottelu vielä voitetaan. Peli on toisessakin erässä varsin nopeatempoista ja se aaltoilee tasaisesti puolelta toiselle. Hiukan ennen erän puoliväliä Sini Korppi-Tommola pääsee purkutilanteesta läpiajoon ja taistelee Suomen toisen maalin. Tämä olikin toisen erän ainoa maali ja ottelu päättyi tastapeliin 2 – 2.

Olo pelin jälkeen oli kuin voittajilla, sillä harjoittelumme oli tuottanut tulosta ja tämän jalkeen tajusimme pystyvämme kamppailemaan täysipainoisesti Norjaa vastaan.

Seuraavaksi vastassa oli Ruotsi. Aiemmin päivällä Ruotsin peli Tanskaa vastaan oli ollut erittäin nopeatempionen ja kova, joten odotettavissa oli erittäin kova vastustaja.

Ruotsi näyttikin heti pelin alussa vahvuutensa ja pystyi rikkomaan Norjaa vastaan toimineen pelimme täysin ja koko ensimmäinen erä oli joukkueeltamme tulipalojen sammuttelua koko kentän alueella. Ensimmäisen erän jälkeen lukemat olivat Ruotsin eduksi 3 – 0.

Ensimmäisessä erässä Ruotsin vahvan hyökkäyspelaamisen ansiosta purkutilanteisiin ei riittänyt pelaajia. Ruotsin vahvuus olikin vahva hyökkäyspelaaminen ja ehkäpä vielä hyökkäyspeliäkin vahvempi karvaus purkutilanteissamme.

Erätauolla keräsimme kuitenkin voimamme ja päätimme nostaa karvausta ja tuoda lisää pelaajia purkutilanteisiin. Tämä tuotti tulosta, sillä pystyimme erän alkupuolella täysin estämään voimakkaat maalintekoyritykset hyvällä puolustusalueen karvauspelillämme.

Erän kuluessa ja riskillä pelatessamme Ruotsi pääsi kuitenkin kaksi kertaa yllättämään maalivahtimme. Viimeisen maalin jälkeen päätimme viedä täysillä tilanteen vastustajan maalille ja tehdä ainakin yksi maali ennen erän loppua. Vaikka saimme tämän ansoista luotua kovan paineen Ruotsalaisten maalille, maalia emme kuitenkaan saaneet aikaiseksi.

Peli päättyi Ruotsalaisten voittoon 5 – 0. Peli kuitenkin osoitti, että koko joukkueen antamalla panoksella pystyttiin pelaamaan erinomaisesti myös altavastaajan asemassa. Tämä on hyvä lähtökohta vuoden 2011 MM-kisoja ajatellen.

Toinen kisapäivä 28.2.2010:

Muiden otteuiden ansoista tilanteemme finaaliottelun kannalta oli varsin hankala, sillä Norja oli voittanut Tanskan 9 – 1 ja Ruotsi Tanskan 4 – 1. Lisäksi Norjan ja Ruotsin keskinäinen ottelu päättyi 2 – 1 Norjan voittoon.

Joukkueellamme oli runkosarjan viimeisessä ottelussa vastassa siis Tanska. Tanska oli esittänyt hyviä pelisuorituksia varsinkin Ruotsia vastaan, joten ottelu ei tulisi olemaan helppo.

Ottelu olikin erittäin tasainen heti alusta alkaen. Kumpikin joukkue pystyi pitämään puolustuksen virheettömänä ja peli aaltoili tasaisesti puolelta toiselle. Kovin pahoja tilanteita ei kumpikaan joukkue pystynyt luomaan vastustajan maalille.

Tilanne kuitenkin muuttui saatuamme 2 minuutin rangaistuksen. Tanska pääsi pelaamaan ylivoimalla ja pystyi tekemään maalin. Tämän jälkeen emme saaneet millään aikaiseksi tasoitusmaalia. Toisen erän lopussa saimme vielä toisen 2 minuutin rangaistuksen, ja Tanska sai tehtyä peliajan viimeisellä sekunnilla toisen maalinsa. Ottelu päättyi Tanskan voittoon 2 – 0.

Pronssiottelussa oli siis Suomi ja Tanska. Ottelua ennen pidetyssä palaverissa korostettiin koko joukkueen karvauspeliä sekä yhteen pelaamisen tärkeyttä. Pelin tuli myös olla rikkeetöntä, jotta välttyisimme turhilta jäähyiltä.

Peli olikin heti alusta alkaen edellistä peliä paremmin hallussamme. Pystyimme karvaamaan hyvin tilanteet kiinni koko kentän alueella. Saimme luotua hyvin tilanteita Tanskan maalille, mutta todella hyvää maalipaikkaa emme kuitenkaan saaneet aikaiseksi.

Toisen erä puolivälin jälkeen tapahtuneessa maalitilanteessa Tanskan maalivahti esti maalin rangaistuspallon arvoisella rikkeellä ja näin saimme edun joukkueellemme. Heli Koskinen valittiin  rangaistuspallon suorittajaksi. Helin vahvasta alusta huolimatta Tanskan maalivahti oli kuitenkin tällä kerralla Heliä taitavampi ja hän pystyi tuomaan pallon pintaan ennen rangaistuspallon loppua.

Peli jatkui hallinnassamme erän loppuun saakka, mutta maaleja ei syntynyt. Maalittoman peliajan seurauksena peliä jatkettiin äkkikuolema periaatteella pelattavalla jatkoajalla.

Pelaajiamme väsytti, mutta päätimme silti rutistaa täysillä loppuun saakka. Peli olikin hallussamme ja erän puolessa välissä syntyy maalitilanne, jossa joukkueen kapteeni Kira Slotte vetää vastustajan pelaajan mukaansa ja syöttää taidokkaasti korin vieressä odottavalle Heli Koskiselle. Helin saadessa pallon haltuunsa Sini Korppi-Tommola saa myös otteen pallosta ja he yhdessä työntävät pallon koriin. Peli päättyi hienosti peliä hallinneen Suomen voittoon.

Tämän jälkeen ilo oli ylimmillään ja kaikki pelaajamme hyppäsivät veteen onnittelemaan pelaajia saavutetusta pronssista. Tämä pronssiottelu todellakin voitettiin ja koko joukkue osoitti venymiskykynsä sekä tahdonlujuutensa voittoa haettaessa.

Tästä on hyvä jatkaa valmistautumista vuoden 2011 MM-kisoihin. Nyt on tiedossa asiat, jotka meidän pitää saada kuntoon maailman parhaan naisjoukkueen titteliä tavoitellessamme.

Kultaottelussa Ruotsin voitto varmistui vasta rangaistuspallokilpailussa, joten tällä kerralla Ruotsi sai kultaa, Norja hopeaa ja Suomi pronssia.

Muistelmat kirjoitti Juhani Honkanen